Sats på å mislykkes og vær glad hver gang du gjør det

Sats på å mislykkes og vær glad hver gang du gjør det

Hvorfor? Jo fordi det forteller deg at du har faktisk gjort ett forsøk på å få til ett annet resultat på ett område i livet enn det du allerede har. Men hvorfor ikke satse på å lykkes?

Vi er redde for å gjøre noe nytt eller starte på nytt, fordi vi er redde vi kommer til å mislykkes, derfor er det viktig at vi lærer oss å mislykkes ordentlig! Slik at vi tørr å satse på oss selv.

For å være på lik linje med hva det vil si å mislykkes, la oss si som google, at det er når du unngår å gjøre en nødvendig handling for å møte dine egne forventninger. Når dette skjer kommer vi til å tenke noen tanker, som skaper negative følelser. Det er denne negative følelsen hjernen søker å unngå.

På grunn av dette har vi ikke lyst til å sette for høye krav eller forventninger til oss selv. Dermed mislykkes vi heller aldri med noe. Vi resirkulerer livet vårt og går ikke utenfor vår egen komfortsone. Vi velger å leve på autopilot med gammel programering, uten å utfordre oss til å utvikle oss noe mer.

Den primitive hjernen undergraver all fremgang hvis vi lar den gjøre det

I tillegg er den primitive hjernen designet fra urgammelt av å søke

glede

og den vil helst unngå

smerte

og dette vil den helst gjøre med minst mulig energi og anstrengelser.

Når vi så utfordrer oss selv med å gjøre noe nytt og fremmed så vil den primitive hjernen vår motarbeide oss, fordi den vil forbli i en modus der den sparer energi, unngår smerte og søker glede. Forandinger krever energi og kan være smertefulle når vi ikke lever opp til forventningene og også hvis vi føler at vi blir frarøvet noe, for eksempel når vi skal slutte å røyke.

Så all grunn til at vi unngår å utfordre oss selv, er fordi vi ikke ønsker å føle det vi føler når vi mislykkes.

Følelsene er drivstoffet til handlingene våre

Det som er interessant er at den eneste følelsen du trenger å ende opp med når du mislykkes, er basert på hva du bestemmer deg for å tenke om det å mislykkes.

Hvis vi bestemmer oss for å utfordre oss selv med en bestemt ting, så er det vi selv som bestemmer hvordan vi kommer til å føle det, hvis vi ikke møter forventningene våre.

Tenk på det litt.

At det er du som bestemmer hva du skal føle.

Fordi det er vi selv som bestemmer hva vi skal tenke om saken og tankene skaper følelsene våre.

La meg ta ett eksempel: Du har lyst til å følge en matplan for å gå ned i vekt og du har funnet veldig gode grunner til at du vil dette. Når du så velger å ikke følge denne matplanen kan du selv betemme hva det betyr for deg.

Du kan tenke “jeg gikk på trynet igjen, det var akkurat det jeg viste. Dette har jeg aldri klart før, hvorfor tenkte jeg at jeg skulle klare det denne gangen? Jeg må være idiot som prøvde igjen. Jeg er helt ute av kontroll jo, hva er det som skjer med meg egentlig? Hvorfor er jeg alltid så veik?”.

Listen er uendelig på det du kan finne på å si. Å dette er egentlig det du tenker helt på automatikken, når du har feilet ved ikke å handle slik du hadde bestemt deg for at du skulle.

Å bevist velge hva vi skal tenke for å få drivstoff (de følelsene) som gir oss de resultatene vi vil ha

Jeg kan ikke huske å noen sinne ha lært meg at jeg kan velge hva jeg tenker om situasjonen og dermed velge hvordan jeg føler meg. Jeg har vel egentlig tenkt at dette er en del av den jeg er og at hvordan jeg tolker omstendigheter skjer automatisk uten at jeg har kunnet gjøre stort med saken. Jeg lever med andre ord på gammel programering, programering som stammer helt fra barnsben av og som kanskje ikke tjener meg i dag.

Dette er sikkert logisk og lett forståelig for deg, men det har det altså ikke vært for meg. For en ting er sikkert, de tingene jeg sier til meg selv på automatikken nå; hvis jeg ikke gjør som jeg har forventet meg; gir meg ikke akkurat noen positiv følelse. Og denne negative følelsen jeg føler, fører ikke akkurat til at jeg handler slik jeg skulle ønske. Det fører heller til at jeg synes synd på meg selv og ender med at jeg slutter helt å handle slik jeg hadde tenkt.

Det er selvfølgelig ikke all gammel programering som er negativ, men den programeringen som skaper negative følelser og resultater i livet mitt har jeg lyst til å bli oppmerksomme på og gjøre noe med.

Hva kan jeg så tenke i stede når jeg mislykkes med noe? Hva kan jeg få det til å bety?

Jeg kan for eksempel tenke: “Wow, det var en skikkelig bommert! Det betyr at jeg er på vei dit jeg ønsker og virkelig gjør en innsats, jeg holder meg ikke til gamle vaner, jeg tester ut nye og lærer om meg selv underveis, fantastisk! Så hva kan jeg lære ut fra denne gangen når jeg spiste kaken i stede for å la være? Jeg var egentlig stresset og ikke sulten. Så hva er forskjellen egentlig, på å ha lyst til å spise når jeg er sulten og når jeg har lyst til å spise fordi jeg er stresset? Hva var det som skjedde der? Hvorfor valgte jeg helt bevisst å ta den avgjørelsen? Hva var det jeg sa til meg selv før jeg tok den kakebiten? Hva var det jeg følte?”

Jeg kan velge å vise meg selv omsorg, fremfor å slå meg selv ihjel med tankene mine. Jeg kan velge å lære meg selv å kjenne, fremfor å bli rasende på meg selv for at jeg ikke handlet slik jeg forventet at jeg skulle gjøre, for å få det resultatet jeg er ute etter. For har det noensinne nyttet å slå en selv i hjel med negative tanker? Har det noensinne blitt bedre av det? Får vi positive forandringer av negative tanker?

Hvis du gir opp taper du din egen utvikling

Å mislykkes ordentlig er når du gjør noe du ikke forventet ut i fra planen du hadde lagt, tar læring av det og tar deg inn på planen din igjen. Hvis du gir opp taper du din egen utvikling.

Det blir som den gamle klisjeen om når vi en gang skulle lære oss å for eksempel gå, sykle eller kjøre bil. Vi måtte prøve og feile mange ganger og lære av våre feil underveis. “Åh, når jeg ramlet der var det fordi jeg lente meg for mye til den siden der. La meg prøve på nytt med min nye kunnskap.” Vi gav ikke opp og til slutt kunne vi det så godt at det går på autmatikken. Da har vi mislykktes ordentlig og mange ganger nok!

Jeg satser på at jeg mislykkes med flere prosjekter; mange ganger i år; for da vet jeg at jeg er i utvikling og ikke stagnasjon.

Hva med deg, tror du det har noe for seg å satse på å mislykkes mange mange ganger? Kan det være noe positivt i det?

-Eli 🙂

Legg igjen en kommentar