Rebell?
Photo by Juliana Stein from Pexels

Rebell?

Bor det en liten rebell i deg? En som gjør opprør mot alt du har lyst til å gjennomføre, forbedre og bli god til? 

Jeg mener ikke at du er opprørsk mot verden og det som skjer rundt deg, men at du er en rebell ovenfor deg selv. Du kan selvfølgelig være litt opprørsk over det som skjer i verden også, men det er ikke det jeg snakker om her. 

Gjør du motsand mot deg selv når du prøver å gjøre positive endringer, endringer som kan gi positive belønning på lang sikt?

La oss si at du har funnet ut at du skal spise mindre sjokolade.

Så, du begynner å planlegge, følger planen og det går skikkelig bra en stund. Men så kommer rebellen inn når det har gått en viss tid og har en dialog med deg som kan høres ut som dette: 

 “Det her begynner å bli skikkelig kjedelig, dette klarer du aldri uansett, for det har du ikke klart før. Du har absolutt INGEN bevis for at du kan klare det, det er bare å gi opp. Merker du ikke hvor vanskelig det er? Det er mye bedre å bare gi opp og slappe av. Vi lever jo bare en gang, hvorfor skal vi strebe så mye og slite for hver eneste lille seier? Nei, det er bedre å gi slipp og nyte livet dag for dag. Noen gleder må jo du også ha, sant?!”

Så gir du etter og hjernen din sier:

“Ser du hvor behagelig det er når du ikke skal forandre på ting, det er mye enklere å ha det sånn som du alltid har hatt det!” 

Hjernen elsker å spare energi. 

Så gir du slipp og bryr deg ikke lenger om å oppnå det du drømmer om, langsiktige belønninger i form av at ting blir gjort når du sier at du skal gjøre de, at du stoler på deg selv, at du vet at når du sier at du skal gjøre noe så gjør du det, det forsvinner i det fjerne. 

Nå går du plutselig i helt motsatt retning enn ditt fornuftige selv vet du burde gå, og alt blir 10 ganger verre enn det var da du startet og du føler deg fullstendig ute av kontroll. 

Rebellen i deg oppfører seg som ett barn, den søker all din oppmerksomhet og nekter å gjøre som du sier, den vil rett og slett gjøre det stikk motsatte av det du vil.

Kjenner du deg igjen?

Det føles som at denne rebellen har en egen identitet, den føles virkelig ut, men den er ingenting annet enn tanker tenkt så mange ganger at de føles sanne ut, det føles ut som en del av den vi er rett og slett. 

Å din identitet vil du gjerne beholde, for hvem er vi egentlig uten? 

Den menneskelige hjernen er skapt for å se etter farer og går derfor i negativ standard modus helt automatisk. 

Bildet er tatt av Lena Svensson fra Pixabay
Bildet er tatt av Lena Svensson fra Pixabay

Den negative delen av oss blir vi med andre ord ikke kvitt, den hører til det å være menneske. Det nytter ikke å undertrykke rebellen eller overse den, den krever å bli sett og hørt akkurat som barn gjør når de ligger på butikk gulvet og ruller og hyler. De krever å bli sett og hørt av oss voksne, de vil ha noe å si. 

Så vil du ta tilbake makten så er det lurt å begynne med å bli oppmerksom på rebellen i deg, bli bevist at den er der. Undertykker du den eller overser den, vil den starte å ulme under overflaten helt til den bryter ut i ett vulkanutbrudd. Ser du den derimot og lar den være som den er, vil den bare være ett barn som krever å bli sett og hørt, og ikke bryte ut å ligge på butikk gulvet og rulle og hyle at den ikke vil mere.

Det er ikke alle som opplever denne rebellen, men er du en av de? 

Trenger du hjelp til å ta tilbake kontrollen i livet?

Jeg kan hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med å sende meg en melding på facebook for en uforpliktende mini coaching. 

-Eli

Legg igjen en kommentar