Hvordan kan fakta hjelpe deg å gå ned i vekt?
Image by Tumisu from Pixabay

Hvordan kan fakta hjelpe deg å gå ned i vekt?

En av mine klienter fortalte meg at hun fikk en aha opplevelse bare ved å skille ut fakta fra tankene hun hadde; og inspirert av henne; tenkte jeg kanskje du kunne dra nytte av det samme?

Det er viktig å skille fakta fra historiene vi forteller oss selv, fordi fakta kan vi ikke forandre på, men det kan vi med historiene vi forteller oss selv og det vi veier, eller hvordan vi oppfører oss rundt mat.

Det gir oss makten over livet vårt tilbake

Fakta er det som er sagt eller gjort og som alle kan være enig i er fakta, som du eventuelt kan filme. Dette er ikke noe du kan forandre på. 

Fakta gjør ikke vondt, den kan ikke såre deg eller påvirke livet ditt på noe vis, den er helt nøytral.

Fakta er helt nøytral inntil du begynner å produsere tanker, tolker og legger til en mening om den.

Vi blir ikke trist når noen dør, før sinnet vårt registrer denne faktaen. Det at dette mennesket døde har ingen påvirkning på oss i det hele tatt.  Personens død kan ha skjedd for mange dager siden, når du stod og lo av noe dine kollegaer sa til deg. 

Vi skaper for det meste livet vårt gjennom sinnet vårt og vi tror så sterkt på historiene vi forteller oss selv, at vi tror de er fakta når de faktisk ikke er det. Dette er bra så lenge historien vi forteller oss selv ikke er smertefull eller lager problemer i livet vårt (noen ganger velger vi å føle smerte, som for eksempel når noen vi er glad i dør). Men mange av historiene vi forteller oss selv, kan være veldig smertefull og ødeleggende når det egentlig ikke er nødvendig. 

Eksempel:

Jeg har vært overvektig siden jeg var liten og prøvd alt av dietter. Ingenting har hjulpet. Jeg har gått ned i vekt og gått rett opp igjen. Jeg er ett håpløst tilfelle rett og slett. Det ser ikke ut som at det er noe som hjelper på meg. I tillegg så blir det jo servert kaker i alle hus jeg kommer, det er utrolig vanskelig å gå ned i vekt når hverdagene er blitt til fest og man ikke kan ha det hyggelig sammen uten å spise. Så er det alle høytidene hvor all den gode maten og drikken skal serveres. Det er rett og slett umulig å klare det når jeg er omringet av alle disse fristelsene og menneskene som tilbyr all denne gode maten når jeg ikke skal spise det. 

Når jeg tenker slik så føler jeg meg trist, hjelpesløs og kanskje til og med sint fordi de ytre tingen kan jeg jo ikke kontrollere. 

Hvis vi skal fortelle dette på nytt og bare ha med fakta, hva blir det da?

Jeg har veid x antall kilo. 

Jeg har prøvd 5 forskjellige dietter.

Jeg har gått ned i vekt x antall kilo. Og gått opp x antall kilo.

Det blir servert kake hos x og y på tirsdager. 

Alt annet er den smertefulle historien jeg forteller meg selv. 

Å historier kan vi forandre på.

Så, hvordan kan jeg forandre på denne historien slik at den tjener meg i stede for at den ikke gjør det?

Bruk fakta til din fordel

I stede for å si at ingenting har hjulpet, så kan jeg si at jeg gikk ned x antall kilo for deretter å gå x antall kilo opp igjen. Det betyr ingenting om meg som menneske eller hva jeg kan klare i fremtiden eller ikke. Jeg har forstått så mye av den fysiske delen av vekttap at jeg vet hva som skal til for å gå ned og jeg har behov for å forstå mere om det psykiske. Jeg har prøvd 5 ting og det er enda mange mange ting å teste ut. Jeg er villig til å teste ut nye ting, helt til jeg finner det som vil hjelpe meg. At andre serverer kaker og god mat til hverdags og fest kan jeg ikke gjøre noe med, men hvordan jeg tenker rundt disse tingene har jeg full kontroll over. 

Kan du se hvordan denne nye historien gir deg en helt annen følelse enn den første? Husk at det er følelsene dine som driver handlingene dine, de er selve drivstoffet bak det du gjør.

Og med tanke på at det er følelsene som gjør at vi handler slik vi gjør, er det større sannsynlighet for at vi tar valgene vi vet er gode for oss, når vi tenker slik som i siste eksempel, eller hva tror du?

Har du en historie du vil forandre? Trenger du hjelp til å forstå hvorfor du får de resultatene du har i dag og hva som skal til for å forandre på de? Jeg åpner opp for 5 nye klienter, med oppstart i januar. Send meg en melding her så ser vi om dette er noe for deg.

Lag deg en fantastisk fin dag 🙂

-Eli

Legg igjen en kommentar