Her er hva jeg har gjort for å føle meg mindre sulten og mere mett
I will never eat so much in my entire life. Twins have full stomach with pizza. Nice bedroom at daytime.

Her er hva jeg har gjort for å føle meg mindre sulten og mere mett

Jeg har mange ganger lurt på hvorfor i alle dager jeg ikke kjenner meg mett uansett hvor mye jeg har spist og blir sulten like etter at jeg har avsluttet et måltid. Den informasjonen jeg har funnet, er at det er hormoner som styrer dette og de må være i balanse for at du skal føle deg mindre sulten og mere mett.


Kroppen produserer hormoner som gjør at du føler deg mett, sulten eller lagrer fett, og du kan hjelpe kroppen med å produsere mer eller mindre av disse hormonene alt ettersom hva du ønsker å oppnå, med maten du putter i munnen, hvor ofte du spiser og hvor lang pause du lar kroppen få fra å måtte fordøye mat. 

Etter å ha testet ut metoden jeg skriver om her på meg selv, vet jeg at det er fullt mulig å øke signalene til både sult og metthets hormonene i kroppen.

Så hvorfor fungerer det

Det er viktig å balansere hormonene ved at insulinet i blodet er så lavt som mulig. 

Bildet er tatt av Mary Pahlke fra Pixabay

Grunnen til dette er fordi det er forhøyet insulin som ødelegger sult og metthetsfølelsen og det er insulinet som er hormonet som lagrer fettet på kroppen. 

Hvis vi har for mye insulin i kroppen så er det ikke mulig for kroppen vår å få tilgang til kroppsfettet for å gjøre det om til energi og du vil bli mer sulten. 

Når du har for mye insulin i kroppen så blokkerer det et hormon som heter leptin. Leptin er det som gir beskjed til hjernen din om at du er mett, at du har mer enn nok fett på lager slik at du ikke trenger å spise hele tiden.

Dr. Eric Berg forklarer det meste som skjer i kroppen på en enkel og forståelig måte. Han snakker om keto dietten og fordelene med å spise slik. Jeg spiser ikke keto selv fordi jeg velger å spise alt av grønnsaker, poteter og ris, men det er ikke dermed sagt at jeg ikke tenker at det er veldig bra å følge en keto diett. Den startet på grunn av at epilepsi pasienter ble satt på denne dietten der veldig mange hadde god effekt og i tillegg så de at de fikk mange andre helsefordeler med å spise slik. Hvis du har lyst til å teste det ut eller er nyskjerrig på hva det går ut på; har han en guide på web siden sin; for de som vil vite mer om hvordan spise keto.

I tillegg har du hormonet som heter ghrelin, som gjør at du føler mer eller mindre sult. Å spise mye raffinert mat forhindrer ghrelin fra å fungere ordentlig. 

Forbedre signalene med å balansere hormonene

Kroppen din vet egentlig nøyaktig hvor mye mat den trenger og  målet er å redusere sulten sånn at du bare gir kroppen det den har behov for. 

Paper with word Ghrelin and a book.

Men vi har skapt kroppen om, slik at vi er sulten selv om “kroppen” ikke er sulten, bare med å spise ofte og lære kroppen til å brenne sukker som energi istedenfor fett. Fra “gammelt” av er vi blitt fortalt at å spise 4-6 måltider om dagen er det beste, lite fett i maten og frokosten var dagens viktigste måltid. Med å spise ofte, hele dagen og høykonsentert mat full av sukker og mel som kroppen ikke klarer å “lese” ordentlig, kommer hormonene ut av balanse og dermed også sult skalaen.

Du vil forstå når kroppen din klarer å forbruke av fettet du allerede har på kroppen, når du klarer å gå mellom 12 til 16 timer uten mat. Den klarer ikke å forbrenne fett hvis du spiser hele tiden i og med at insulinet vil være forhøyet hver gang du spiser.

Her er hva jeg gjør

#1 Spisevindu på 4-8 timer

Jeg har bestemt meg for et spisevindu på mellom 4-8 timer, slik at kroppen får mellom 16 – 20 timers pause. 

Det er mange fordeler med Intermittent fasting som jeg ikke kommer inn på her, men er du interessert finnes det masse på nett om det. Er du i tvil så snakk med legen din om dette før du går igang.

#2 1-3 Måltider

Jeg har prøvd meg frem og funnet ut at jeg fungerer fint med 2-3 måltid. Noen føler seg best på kun ett, dette er indivduelt. Prøv deg frem til hvor mange måltider som fungerer for deg hvis du har lyst til å teste dette ut. 1, 2 eller maksimalt 3 måltider.

#3 “Ren” Mat

Photo by Malidate Van from Pexels
Photo by Malidate Van from Pexels

Jeg spiser mest mulig ren mat. Det vil si mat som jeg forstår ut i fra utseende hva er for noe, jeg trenger ikke gjette hva det er jeg spiser. Jeg spiser grønnsaker, fett og proteiner som ikke er tilsatt sukker, mel.

Jeg har økt mengden fett jeg spiser til måltidene, noe som gjør at jeg ikke blir så snart sulten igjen etter å ha spist og jeg føler meg mer mett og tilfreds når jeg spiser nok fett. I tillegg merker jeg at de dagene jeg klarer å spise godt med proteiner til måltidene, blir jeg også mer mett og ikke så kjapt sulten. Jeg spiser for det meste meieri smør fordi jeg synes det er så godt og cocosolje i bakverk.

Jeg er ikke redd for å spise for mye grønnsaker, det skal mye til før man klarer det og i tillegg er det mye vitaminer og mineraler i disse. Blir det for lite av disse vil kroppen søke etter mer mat for å dekke behovet den har, slik at alt skal fungere som det skal.

Det kan være greit å huske på at kroppen trenger å lære seg å bruke fett som energi; istede for sukker da den ikke er vant til dette når du gjør forandinger. Jeg ble litt slapp og hadde mindre energi en stund etter å ha kuttet ut sukker og mel. Når kroppen kommer i fettforbrennings modus vil du føle energien komme tilbake.

(det er viktig at du spiser nok kalorier i løpet av dagen og hvor mye dette er, kommer ann på hva målet ditt er, hvor aktiv, høyde og vekt, spør gjerne legen din om du er i tvil. Du kan også bruke en kalorikalulator som denne her)

Photo by rawpixel.com from Pexels
Photo by rawpixel.com from Pexels

Jeg liker å tygge maten og ikke drikke den i form av smoothier, men det er smak og behag tenker jeg. I forhold til økning av insulin så kommer det nok ann på hva du blander i smoothien, men søker du på nett finner du nok helt sikkert noen som har testet dette ut i form av at de har målt insulin ii blodet før og etter inntak, hvis det intersserer deg. Bare noe jeg antar altså.

Når jeg innfører sukker og mel i kostholdet etter å ha vært uten en stund, kjenner jeg det kjapt i kroppen, i form av at jeg blir veldig fort sulten og har lyst på “noe” godt. Metthetsfølelsen blir ikke så mye påvirket bare med noen dager med sukker og mel i kosten, men jeg blir definitivt raskere sulten og til og med mer intens sulten. Følelsen er stekere rett og slett.

Eksperimenter

Bildet er tatt av Gerd Altmann fra Pixabay
Bildet er tatt av Gerd Altmann fra Pixabay 

Eksperimenter litt selv, det å ha en vitenskapelig tilnærming for å finne ut av hva som passer best for deg vil gi deg aller best resultat. Vi er alle ulike og reagerer ulikt både på type mat og når vi har det best i forhold til spisevindu, slik at det finnes ikke en fasit som passer alle. Du kan kanskje begynne med å redusere til 3 måltider hvis du i dag spiser mellom 4-6 og litt mindre tid mellom måltidene i det tempoet som føles greit ut for deg.

Jeg eksperimenterer meg frem til hva som fungerer for meg fremdeles. Kroppen trenger tid før den venner seg til å forbrenne ditt eget fett om til energi. Når kroppen har lært seg å bruke fett som energikilde vil du få ett jevnere humør og energien svinger ikke like mye. Viktigst av alt så vil metthet og sult signalene vil bli mye mer sensitive.

Så har du lyst til å føle deg mindre sulten og få en bedre metthetsfølelse, er i hvertfall min erfaring, at ett kosthold uten sukker og mel i minst 2 uker (før du begynner å føle effekten), mer fett og proteiner, ikke spise for ofte og ikke ha så stort spisevindu har forbedret min sult og metthet utrolig mye.

Det er nesten deilig å føle at jeg får vondt i magen hvis jeg spiser for mye.

Skal du teste det ut?

-Eli

Legg igjen en kommentar