Er Det Mulig Å Slutte Å “Sikle” Etter Godteri og Kaker?
Photo by freestocks.org from Pexels

Er Det Mulig Å Slutte Å “Sikle” Etter Godteri og Kaker?

Pavlo’s hunder ble stimulert med at en bjelle ble ringt før de fikk maten. Mat i seg selv gir en naturlig stimuli som gjør at hunder begynner å sikle. Men etterhvert begynte hundene å sikle bare ved å høre lyden av bjellen. Denne innlæringen gikk begge veier, det vil si at etterhvert som hundene lærte at de ikke fikk mat når bjellen ble ringt, så sluttet de å sikle.

Kan vi gjøre det samme med godteri? Det er jo ikke alle som sikler etter godteri eller som har lyst til å slutte å sikle etter det, men for oss som gjør det, er det mulig å avlære oss det? Kan vi sammenligne oss med hunder? 😀

Jeg lurer på dette fordi jeg klarte å slutte å “sikle” etter røyk etter å ha røkt i mange år. Fra å måtte ta meg en røyk flere ganger om dagen, til ikke å bry meg om røyk i det hele tatt, det var en våt drøm som gikk i oppfyllelse da jeg til slutt klarte det. :p

For en befrielse det er å ikke føle noe som helst behov for å måtte ta seg en røyk! Jeg føler meg ikke lenger styrt av røyken slik jeg gjorde en gang. I dag tenker jeg ikke på det, annet enn i slike sammenhenger som denne her, hvor jeg skriver om det.

Det hadde vært befriende å føle det samme om godteri! Rett og slett ikke bry seg i det hele tatt, ikke kjenne noe sikling etter det og heller ikke tenke på det. Men er det mulig?

Jeg begynner å sikle bare med tanken på marsipankake, is, brownis, mandelkaker, sukessterte, twist, troika, banansjokolader, geletopper, hobby, brødskive med sjokade og smør på og mye mye mer. Bare med å skrive og lese om det, kjenner jeg siklet i munnen. Jeg har lyst til å kjøre i butikken, kjøpe alt jeg har lyst på og tilfredstille dette begjæret med det samme!

Eller kan jeg se og tenke på alt sammen, tillate meg å sikle uten å svare på det, slik Pavlov gjorde med hundene og til slutt slutte å sikle etter det?

Vil siklet slutte å renne i munnen min også, når jeg har gjort dette lenge nok?

Det krevde ganske mye av meg å slutte å røyke, jeg gjorde mange forsøk før jeg til slutt klarte det. Det føltes ut som en umulig oppgave, jeg spurte meg mange ganger hvordan jeg skulle kunne klare å leve uten å røyke. Røyken gjorde meg så avslappet og jeg elsket å røyke. Følelsen det første trekket etter en times avhold gav i kropp og sinn, som om verden falt på plass. Det var som meditasjon å røyke.

Men bakdelene med å røyke gjorde at jeg ikke ville fortsette med det lengere.

Det er ikke alltid det som kjennes godt ut i øyeblikket, er det som er godt for oss når vi ser det i langtids perspektiv. Jeg feilet maaaange ganger når jeg ville slutte å røyke, den største feilen jeg ikke gjorde var å gi opp….heldigvis!

Kan jeg klare det med godteriet og kaker også en dag? Det føles ut som en umulig oppgave akkurat nå, men det gjorde det med røyken en gang også, så selv om jeg ikke tror det i dag, så vet jeg at det funket en gang med røyken. Hvorfor skulle det ikke gjøre det med med godteri og kaker?

Tror du dette er mulig?

Til neste gang! 🙂

-Eli

Legg igjen en kommentar