Bønne Brownies Konfekt Kake

Bønne Brownies Konfekt Kake

Denne kaken har ingen mel eller melk, men smaker som vanlig kake likevel. Akkurat som med bønnetrøflene så er det veldig vanskelig å gjette seg til at den er laget med bønner.

Mange som spiser lav karbohydrat dietter holder seg helt unna bønner fordi det er mye karbohydrater i de. Jeg har lest boken Bedre med bønner, En matvare med helsefremmende og magiske egenskaper av Lars-Erik Litsfeldt og Patrik Olsson, hvor de forteller om flere fordeler med å spise bønner. Boken kom ut i 2017 slik jeg forstår det. Den ene forfatteren av boken; Patrik; fikk diabetes type-1 da han var 4 år. Han begynte å eksperimentere med forskjellig kosthold etter at han var blitt blind som voksen. Etter at han innførte bønner senket han måltidsinsulinet fra ca 100 enheter per dag til bare 20. I tillegg til måltidsinsulin tar han som type-1 diabetiker daglig et langtidsinsulin, som alltid ligger der sier han. Det må han gjøre for at kroppen ikke skal bli forsuret.

Bønner inneholder resistent stivelse, en stivelse som ikke øker blodsukkeret nevneverdig. Men best av alt er at resistent stivelse fra bønner og andre matvarer gir næring til de sunne tarmbakteriene våre som igjen produserer smørsyre. Smørsyre er viktig for immunforsvaret vårt, kan motvirke betennelser, depresjoner, fordøyelses problemer og mye mer.

Informasjonenen er tatt fra ett utdrag av boken. Er du interessert i hva mer de skriver om emnet kan du låne den på biblioteket eller kjøpe den i butikken. Jeg synes det er kjempe spennende og i tillegg hadde jeg fra før av begynt å eksperimentere med å bruke mer bønner i maten.

Hvis du har lite av de gode tarmbakteriene, kan magen reagere når du tilfører resistent stivelse, som vistnok er mat til de. For å øke den gode bakterie kulturen anbefales det å spise fermetert mat som for eksempel hjemmelaget surklål og lignende. Denne kaken er søtet med blandt annet Tagatesse sukker som i motsetning til vanlig sukker blir ufullstendig absorbert i kroppen. Bare 15-20 prosent av Tagatose absorberes i tynntarmen og brukes som energi.

Tagatose er helt trygt å bruke. Grundig testing har blitt utført for å sikre trygghet og menneskelig toleranse. En mulig sideeffekt er at enkelte kan få litt urolig mage ved for stort inntak, slik som også andre søtstoffer vil kunne gi.

Tagatose er verken et søtningsmiddel eller en sukkeralkohol. I 2005  klassifiserte Novel Food Unit Tagatose som en helt ny type mat. Fordi det er en ingrediens og ikke et tilsetningstoff, betyr det at det ikke får et E-nummer. Informasjonen er hentet her hvis du vil lese mer.

Jeg har eksperimenter meg frem til oppskriften så det er mye mulig den kan forbedres og gjøres både høyere og større for alt jeg vet. Den er i hvertfall godt likt av både barn og voksne og den smaker som helt vanlig kake, hørte jeg her om dagen. 🙂

Bønne Brownies Konfekt Kake

Ingredienser

  • 230 g Kidneybønner
  • 3-4 Egg
  • 60 g Smør
  • 30 g Kakao
  • 6 g Vaniljesukker
  • 50 g Tagatesse sukker
  • 70g Fiber sirup Gold
  • 26g Sukrin Gold
  • 40g 70% sjokolade

Ha egg i en foodprosessor og visp til eggedosis. Ha i bønner mens maskinen går. Smelt smøret og ha i røren sammen med resten av ingrediensene.

Smør inn en liten kakeform; jeg bruker ca 32×20 form; og ha i røren. Hakk sjokoladen og strø over toppen av kaken.

Stek kaken på 170-175 grader i ca 25-30 minutter. Jeg liker at den er litt dårlig stekt slik at den ikke blir for tørr. Jeg deler den opp i 21 biter, slik at det blir som en liten konfekt.

Pynt gjerne kaken med sukrin melis hvis du liker dette.

Håper det smaker!

-Eli

Legg igjen en kommentar